Dag 3 – Berätta om din hunds ras

Hej mina vänner. Idag var tanken att jag skulle berätta om min hunds ras. I ochmed att jag bara har en renrasig individ och en blanras så "stjäl" jag helt enkelt bara info från http://www.skk.se/kopahund/
Jag har valt att ge fet text på det som stämmer in på mina hundar. (Gäller främst Sonic )
 
Malinois :
 

Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Rasen består av fyra olika varianter, groenendael, laekenois, malinois och tervueren, som enligt rasstandarden endast skiljer sig åt i pälsstruktur och färg. Rasen användes ursprungligen som vall- och vakthund. I slutet av 1800-talet började man intressera sig för att bilda en mer homogen ras och fastställde en rasstandard med tre tillåtna pälsvarianter. Avelsarbete ledde fram till att rasens typ och temperament stabiliserades under början av 1900-talet. Rasen utvecklades tidigt till en allsidig bruks- och tjänstehund, väl lämpad för de flesta arbetsuppgifter.

Användningsområde

Rasen är ursprungligen en vallhund, men är i dag en brukshund som passar till alla brukssportens grenar. Det är en mångsidig tjänstehund såväl som en utmärkt familjehund. Den passar bäst i en aktiv familj.

Hälsa

Den är en frisk och sund ras även om defekter givetvis förekommer. Följande ärftliga defekter ska särskilt observeras; höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED), osteochondros (bogskador), epilepsi, PRA och bakre polär katarakt (ögonsjukdomar) och kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklar). Samtliga defekter har i nuläget en förhållandevis låg spridning, varför de också är lätta att bekämpa utan att riskera alltför stora genetiska förluster på andra områden. Men vad man har kunnat se under senare år är att andelen hundar med ED fördubblats.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund. Dess livliga och vakna temperament och dess självsäkra sinne, utan någon rädsla eller aggressivitet, avspeglas i kroppshållningen och det stolta och uppmärksamma uttrycket i de gnistrande ögonen.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 62 cm och tikar ca 58 cm. Vikt för hanar är ca 25–30 kg och tikar 20–25 kg. Den är en medelstor och kvadratisk hund som ska utstråla elegans och kraft. Rasen finns i fyra varianter; groenendael är långhårig och svart, tervueren är långhårig och röd eller grå fawn med svarta hårtoppar, malinois är släthårig och röd fawn och laekenois är strävhårig och röd fawn med spår av svärtning.

Pälsvård

Belgaren är inte en ras som kräver någon extrem pälsvård. Pälsen är konstruerad för att ”sköta” sig själv. Naturligtvis bör den badas när den blivit smutsig och borstas igenom någon gång i månaden samt vid fällning.

 

Sonics raser :

 

 

Chihuahua

Grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Den allmänt vedertagna teorin om rasens ursprung är att de levde i vilt tillstånd i Mexico för att vid tiden för toltekernas civilisation fångas in och domesticeras. Äldre chihuahualiknande hundar på målningar och skelett har även återfunnits på Malta och i Egypten, vilket gör att rasens ursprung är långt ifrån självklart.

Användningsområde

Rasen är en renodlad sällskapshund.

Hälsa

Den är trots sin litenhet en mycket frisk och sund ras. Några särskilda rasbundna sjukdomar finns inte, men uppfödare undersöker knälederna på hundarna innan parning. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella luxation (lösa knäleder).

Egenskaper / Mentalitet

Chihuahuan är en hund med stor flock- och ägarinstinkt. Den försvarar gärna högljutt sin flock och sitt revir mot inkräktare, men så fort faran är över kommer den gärna upp i inkräktarens knä för att kela.

Storlek och utseende

Chihuahua är världens minsta hundras. Det utmärkande särdraget är det äppelformade huvudet. Rasen finns i två varianter, kort- och långhårig. En chihuahua får väga allt från 500 g till 3 kg, men de allra minsta exemplaren är både ovanliga och ofta osunda.

Pälsvård

Rasen kräver ingen särskild pälsvård. De kan badas när de blir smutsiga, och den långhåriga varianten ska kammas någon gång i veckan, för att undvika tovor.

Övrigt

Den är en aktiv hund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långpromenader till fredagsmys i tv-soffan. Den mår, som alla andra hundar bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Den ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

 

Papillon

Grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Papillon är en gammal fransk/belgisk ras, känd sedan 1500-talet, som var populär vid hoven.

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund, men deltar även i hundsporterna agility, lydnad, spår och utställning.

Hälsa

En sund ras som ofta blir mycket gammal. Rasen har hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom). Det förekommer en del patella (lösa knäleder), så hundar i avel bör regelbundet undersökas.

Egenskaper / Mentalitet

En livlig ras, som älskar att vara med där något händer. Lättanpassad i olika miljöer. Mycket klok och lättlärd.

Storlek och utseende

Dvärghund med mankhöjd på ca 28 cm. Mycket vacker och elegant med stora stående öron. Öronens form och ansättning har givit rasen dess namn papillon (fjäril på franska). Vit, silkig päls med få klart avgränsande fläckar. Rasen ska inte förväxlas med den andra varianten, phaléne, vilken har hängande öron. Dessa varianter kan födas i samma kull, men räknas som två olika raser.

Pälsvård

Den kräver inte så mycket pälsvård. Enkel päls, vilken är lätt att kamma ut. Tovor kan bildas vid öronen och i pälsen på bakbenen.

 
 
 

 

Tibetansk spaniel

Grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Rasen kommer från Tibet, där den i århundraden funnits hos munkarna i klostren. Den användes som väktare, men även som sällskap och de påstods fungera som värmedyna åt munkarna.

Användningsområde

Det är en robust, liten sällskapshund, som gärna deltar i de flesta av sin ägares göromål.

Hälsa

Rasen är frisk och sund och kan bli mycket gammal. 15 år är ingen ovanlighet och den är aktiv upp i hög ålder. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende PRA (ögonsjukdom).

Egenskaper / Mentalitet

En tibetansk spaniel är glad, nyfiken och tillgiven men också mycket självständig och kan vara avvaktande mot personer den inte känner.

Storlek och utseende

Den är en liten, aktiv och alert hund som har en mankhöjd på ca 25 cm. Vikt ca 4-7 kg. Alla färger och blandningar av färger förekommer.

Pälsvård

Den attraktiva pälsen är mycket lättskött. En rejäl genomgång med borste och kam en gång per vecka räcker i allmänhet, utom under fällningsperioderna.

Övrigt

En tibetansk spaniel gillar att följa med på långa promenader, men kurar även nöjt ihop sig i sin ägares säng om inget annat erbjuds.

 

 

OCh här är mannen, Myten, Legenden! 

 

 
 
Kommer göra ett inlägg till idag,var ett tag sen vi uppdaterade om våran träning. 
 
imorgon kommer frågan: Dag 4 – Din första hund
 
Kanske väljer jag att skriva om 'axella eller Tifa då som var familjens hundar. 2 rottweilers vi är uppvuxna med. 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0